Brydebrød – Kuvertbrød

Et lækkert saftigt brød at servere og imponere dine gæster med, der er nemt at lave og smager vanvittigt godt! Brødet laves egentlig som et almindeligt brød som blot hakkes ud til trekanter inden det bages – simpelt ikke?

Jeg hakkede brødet ud i seks store trekanter, men man kan sagtens justere størrelsen og formen, alt efter hvormange man bliver rundt om bordet.

Brydebrød - Kuvertbrød 4

Brydebrød

5 fra 2 stemmer
Antal: 1 brød

Ingredienser

 • 375 + 25 g Vand
 • 125 g Surdej
 • 400 g Hvedemel
 • 100 g Ølandshvedemel (Fuldkorn)
 • 12 g Salt

Instruktioner

Surdejsfodring – kl. 8:00

 • Start med at fodre din surdej så den er klar til at bage med.

Autolyse – kl. 12:00

 • I en skål eller rørekedel vejes 375 g vand, alt mel og surdejen af. Bland det sammen til der ikke er mere tørt mel. Det skal ikke æltes men blot blandes til det er homogent. Stil det til autolyse i 30 min.

Mix – kl. 12:30

 • Først skal du mærke dejens konsistens, den har nemlig ændret sig ved at stå til autolyse. Den skal gerne være sammenhængende, have udviklet en fin glutenstruktur og være lidt klistret stadig. Efter dejen har stået til autolyse kommes de restende 25 g vand og salten i, ælt det godt ind i dejen til den er fin og glat. Jeg vil anbefale dig at gøre det i hånden, så du for en god føling med dejen og hvordan den mærkes gennem æltningen. Jeg bruger en stor skål og løfter skraber dejen og ad skålens sider, ellers bruger Richard Bertinets Metode: Slap and fold. Det gør jeg indtil dejen er flot glat og alt vand og salt er æltet fint ind i dejen. Det tager ca 5-10 min. Stil igen dejen til side med låg eller klæde over, og sæt en timer på 25 minutter. Du kan også ælte dejen i en røremaskineI en røremaskine på lav-medium hastighed i ca. 5 min.

Bulk fermentering – kl 13:00 – 17:00

 • Nu laves det første sæt 'stræk og fold'. Fold dejen hele vejen rundt og sæt til side med et klæde over i 30 min.
 • Nu skal det andet sæt 'stræk og fold' laves, lad herefter dejen hvile i 35 min.
 • Tredje sæt 'stærk og fold' laves og sæt dejen til side igen til hvile i 40 min.
 • Sidste sæt stærk og fold laves og sæt dejen til side til hvile i 60 min.

Pre-shape/for-form – kl 17:00

 • Nu skal dejen for-formes. Gør dine hænder og dejspartel våde og spænd dejen op til en rund spændt dej. Lad den hvile i 20 minutter, læg et klæde over.

Final Shape / sidste formning – kl. 17:20

 • Først gøres den hævekurv klar. Den skal fores med glutenfri mel, jeg bruger som regel rismel, havregryn malet til mel eller majsmel. Start med drysse mel udover din bordplade, så dejen ikke hænger fast! Vend dejen og ”åben” den flat ud på bordpladen. Form ved først at tage de to nederste hjørner halvvejs op, så tager du de nederste dele af siderne og folder ind over hinanden, så den mid-øverste del, også tager du toppen og folder ned til bunden. Spænd dejen op ved at køre den forsigtigt tilbage imod brodpladen, og kom den i hævekurven. Lad den hvile i hævekurven i ca 10 min. inden der kommes en stor plastikpose om, og dejen kommer i køleskabet til næste dag.

Bagning – Næste dag: Forvarm ovnen kl 8:30, bag brødet kl 9:30

 • Start med at tænde din ovn på 250 grader varmluft, med et bagestål i. Vend dejen ud på et stykke bagepapir, og fjern hævekurven, og drys med mel og hak det ud i seks store trekanter, eller som du gerne vil have brydstykkerne. Før brødet ind i ovnen og kast en kop vand ind, luk ovndøren hurtigt og skru ned for temperaturen til 220 grader varmluft. Bag i 30 min eller til det har en kernetemperatur på 98 grader, eller bank på bunden – hvis det lyder hult er det færdigt. Lad brødet køle af inden du brækker det ud og nyd med et solidt lag tandsmør, det fortjener det!
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.