Grødboller med Øl, Hvedekerner og Kardemomme

Hvem kan ikke lide en saftig bolle der smager lidt af forår? Nej, det tænkte jeg nok .. Jeg kan mærke der er lysere tider på vej, også selvom om vi bor helt ude på den jydske vestkyst med fødderne i vesterhavet. Der er vintergækker i haven, der er knap så meget salt på vinduerne og det er faktisk begyndt at blive lysere! Skønt!

De her grødboller minder mig på en eller anden måde lidt om den tid vi går i møde nu, måske på grund af øllen i grøden var en forårsøl, det ved jeg ikke, men god og saftige er de! Jeg håber du også vil prøve dem🧡

Grødboller med Øl, Hvedekerner og Kardemomme 2

Grødboller med Øl, Hvedekerner og kardemomme

4.50 fra 2 stemmer
Antal: 24 boller

Ingredienser

Grød

 • 330 ml Øl (jeg brugte en med hyldeblomst i, og det kan varmt anbefales!)
 • 1 dl Havregryn
 • 1 dl Hvedekerner (Knækket/valset)
 • 1 god spsk Kardemomme
 • 1 spsk Honning
 • 1 nip Salt

Bollerne

 • 750 g Vand
 • 235 g Surdej
 • 800 g Hvedemel (Type 00)
 • 50 g Hvedemel (Sigtet)
 • 150 g Ølandshvedemel (Fuldkorn)
 • 1 portion Grød (portionen ovenfor)
 • 25 g Salt

Instruktioner

Grød

 • Kom alle ingredienserne til grøden i en gryde og kog det op til en grød og lad det køle ned til stuetemperatur.

Bollerne – Dag 1

 • Start med at fodre din surdej så den er klar til bage med. Lav evt. flydetesten for at sikre dig den er aktiv.
 • Når surdej kan flyde, blander du vand, surdej og alt melet. Det skal ikke æltes men blot røres godt sammen til der ikke er mere tørt mel. Stil det til autolyse i 30 min.
 • Efter dejen har stået til autolyse kommes grøden og salten i, ælt det godt ind i dejen til den er fin og glat. Jeg vil anbefale dig at gøre det i hånden, så du for en god føling med dejen og hvordan den mærkes gennem æltningen. Jeg bruger en stor skål og løfter skraber dejen og ad skålens sider, ellers bruger Richard Bertinets Metode: Slap and fold. Det gør jeg indtil dejen er flot glat og alt vand og salt er æltet fint ind i dejen. Det tager ca 5-10 min. Stil igen dejen til side med låg eller klæde over, og sæt en timer på 25 minutter. Du kan også ælte dejen i en røremaskineI en røremaskine på lav-medium hastighed i ca. 5 min.
 • Nu laves det første sæt 'stræk og fold'. Fold dejen hele vejen rundt og sæt til side med et klæde over i 30 min.Nu skal det andet sæt 'stræk og fold' laves, lad herefter dejen hvile i 35 min.Tredje sæt 'stærk og fold' laves og sæt dejen til side igen til hvile i 40 min.Sidste sæt stærk og fold laves og sæt dejen til side til hvile i 60 min, og stil den herefter på køl til imorgen.

Dag 2

 • Bagning – Start med at tænde din ovn på 250 grader varmluft med et bagestål. Del dejen i boller og vend dem i fuldkorns rugmel over for et fint, rustik udtryk. Kom dem på et stykke bagepapir. Kom bagepapiret med bollerne i ovnen og bag dem i ca. 12-15 minutter, gerne med dampskud. Hold øje med dem, da ingen ovne bager ens! Køl bollerne af og nyd.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.
Abonner
Giv besked om
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.