Groft solsikkehvedebrød
Da det var kommet ud af ovnen, kom min mor straks inde fra stuen, ud i køkkenet og kiggede på brødet og sagde “Det dufter SÅ godt!”. Jeg kunne ikke være mere enig. En perfekt og dejlig karamelisering på skorpen, samt en sej og saftig krumme. Det var egentlig ikke meningen dette brød skulle op på bloggen, da jeg bare havde til målsætning at bruge mine mel rester. Det brødet var for skønt til, at gå i glemmebogen.
Brødet vil ikke få den samme åbne krumme, som hvis det havde været uden solsikkekerner. Men jeg synes de bidrager til konsistens, og er medvirkende til at gøre krummen saftigere. Du kan sagtens undlade dem.

Reklamelinks er markeret med*

Groft solsikke surdejsbrød
Antal: 2 brød
Ingredienser
- 700 + 50 g Vand
- 225 g Surdej (Aktiv)
- 750 g Ølandshvedemel (Sigtet)
- 145 g Hvedemel (Fuldkorn)
- 105 g Speltmel (Fuldkorn)
- 22 g Salt
- 150 g Solsikkekerner (Udblødte, se note)
Instruktioner
- 4 timer før, at du vil røre din dej sammen, skal du fodre din surdej. 4 timer er en ung surdej og giver et let-syrligt brød, hvorimod 6 timer ville give et mere syrligt brød. For at være sikker på surdejen er aktiv, og klar til brug, kan du komme en klump dej i lunken vand (ca. samme temperatur som surdejen selv). Hvis dejen flyder er den aktiv, og klar. Hvis ikke – skal den stå lidt længere.
- Start med at måle 700 g vand af i en skål, og kom surdejen heri. Bland og opløs surdejen i vandet med dine hænder. Herefter vejer du melet af og blander det sammen med vandet, til der ikke er mere tørt mel. Dejen vil være tung og kompakt, men det er helt i orden. Lad blandingen hvile i 40-60 minutter.
- Efter dejen har hvilet måler du 50 g vand og de 22 g salt af, og masserer det ind i dejen. Herefter folder du dejen, og lægger det over i en ny ren skål. Lad dejen hæve 20-30 minutter ved stuetemperatur. Fold dejen igen, og lad den hæve yderligere 30 minutter, hvorefter du folder dejen igen. Lad dejen hæve 1 time, og fold solsikkekerner i den. Lad den hæve igen.
- Når dejen har hævet i fire timer, vendes den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal nu for-formes. Brug en dejdeler eller bordskraber til at forme dejen i en rund cirkel. Lad dejen hvile i 30 minutter, hvorefter du former dejen igen, og kommer den i en hævekurv. Jeg lægger et hør sidestykke i min hævekurv, der er drysset med en smule rismel – så hænger dejen ikke fast (rismel indeholder ikke gluten, og derfor arbejder den sig ikke ind i dejen). Lad dejen slappe af i 1,5 time, og sæt den til at koldhæve i køleskabet natten over.
Dag 2
- Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn med en bagesten eller bagestål i, og lad det varme op indtil ovnen er klar eller ca 30-45 minutter. Vend dejen ud på en bagespade, og fjern sidestykket, og drys med mel eller snit brødet, hvis du vil det. Bag brødet i 30 minutter. Skru ovnen ned på 230 og bag brødet yderligere 10-15 minutter. Tjek om brødet er færdigt ved at tage kernetemperaturen, hvis det er over 98 grader er det færdigt, eller bank på bunden – hvis det lyder hult er det færdigt. Lad brødet køle af og nyd.
Noter
Udblød dine solsikkekerner 24 timer før du skal bruge dem. Eller udblød i kogende vand min. 1 time før brug.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.

