Nej, surdejs deje er ikke for tidkrævende

Hver gang og jeg mener, hvér gang, jeg prøver at påvirke mennesker omkring mig, til at smide deres gær ud og starte en surdej, så siger folk som regel “det har jeg ikke tid til” eller “det tager bare så lang tid!”. Det tager også længere tid, men ikke længere tid end en koldhævet dej med gær. Man behøves ikke at folde dejen, tage temperaturen på hver time, eller synge en sang for den. Slet ikke!

Det sker somme tider at jeg først fredag, opdager det er lørdag imorgen, hvor jeg som regel altid bager nybagt brød til morgenmad. En lille tradition jeg har med min kæreste. Når det tilfælde sker, så slår jeg en dej op, og ælter den godt igennem, lader den stå på køkkenbordet måske i 2-3 timer eller længere, sætter den på køl natten over, og bager den næste morgen. Nemt.

For at lave et eksempel; Jeg fodre altid min surdej om morgenen når jeg står op. Når kl ca. er 13 tænker jeg, “Ups, jeg har glemt at lave en dej, og jeg har planer i dag. Jeg slår en dej op, og ælter den godt i gennem (måske på en røremaskine?). lader den stå og hygge sig overdækket på køkkenbordet og glemmer den, indtil jeg får øje på den inden jeg går i seng om aftenen. Så stiller jeg den i køleskabet, og bager den næste dag. Ekstra Nemt!

Man behøves ikke stå og være over dejen hele dagen, slet ikke. Men det der gør, at det er en god ide at folde sin dej, er fordi det styrker glutennettet og giver en mere luftig krumme (skåret helt ud i pap). Plus det giver dig en bedre fornemmelse af din dej, hvor langt den er, om temperaturen, om den klistere osv. Men ikke noget du behøver hvis du ikke har tiden til det.

Min pointe er, at det at lave surdejsbrød slet ikke er så besværligt, som det nogle gange kommer til at fremstå. Folk stresser nogle gange helt unødig over det, hvilket er trist.

Jeg håber opslaget kunne være behjælpelig til de personer der gerne vil kaste sig ud i surdejsbagningen, men ser sig at overvundet af besværlighed og tidsmangel.

Du kan finde min surdejsguide her eller min bedste opskrift på boller her.

Abonner
Giv besked om
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.