Rosmarin boller

Glædelig Jul derude! Jeg håber i får en god en af slagsen, og passser på hinanden ❤️

Måske er der nogen af jer der skal holde lidt julefrokost for de 10 nærmeste? i hverfald så kunne disse være et godt bud til brødkurven på bordet. Disse boller har en godt smag af rosmarin, og et hint af rug, og er exceptionelt gode til pølse- og til ostefadet! Mums!

Pas på hinanden – 2021 er lige om hjørnet, vi skal nok klare det sammen.

Rosmarin boller 3

Rosmarin Boller

5 fra 1 stemme
Antal: 12 boller

Ingredienser

 • 400 + 25 g Vand
 • 150 g Surdej
 • 250 g Hvedemel
 • 150 g Hvedemel (Fuldkorn)
 • 100 g Rugmel (Fuldkorn)
 • 1 bdt Frisk Rosmarin (eller 25 g tørret Rosmarin)
 • 12 g Salt (brug havsalt)

Instruktioner

 • Start med at fodre din surdej og kom den herefter på et rent glas. Det tager ca 4-5 timer for surdej om at blive klar, alt efter temperatur. Prøv at ramme en temperatur der svarer til lillefingervarm. Når din surdej er klar kan den bestå en flydetest*
 • Vej de 400 g vand af i en stor skål. Tilføj surdejen og opløs den i vandet. Herefter vejer du melet og rosmarinen af og blander det sammen med vandet, til der ikke er mere tørt mel. Dejen vil være tung og kompakt, men det er helt i orden. Lad blandingen hvile i 15-20 minutter, denne hvile periode dejen har her kaldes Autolyse.
 • Når dejen har stået og hvilet, stoppes autolysen ved at der æltes salt i dejen. Kom de restende 25 g vand og salten i dejen. Ælt herefter dejen, enten på maskine eller i hånden, til du har en glat og smidig dej. Jeg vil anbefale dig at gøre det i hånden, så du for en god føling med dejene og hvordan de mærkes gennem æltningen. Jeg bruger en stor skål og løfter skraber dejen og ad skålens sider, ellers bruger Richard Bertinets Metode: Slap and fold. Det gør jeg indtil dejene er flot te, glatte og alt vand og salt er æltet fint ind i dejene. Det tager ca 5-10 min. Stil igen dejene til side med låg eller klæde over, og sæt en timer på 15 minutter.
 • Når de 15 min. er gået skal det første sæt Stræk og fold laves. Herefter skal der laves tre foldninger per. 30 min. Gentag foldningen efter 30 min. Efter sidste fold skal dejen stå i 60 min og stilles på køl natten over.

Dag 2

 • Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn med en bagesten eller bagestål i, og lad det varme op indtil ovnen er klar eller ca 30-45 minutter. Samtidig tager du dejen ud fra køl og lader den tempere på bordpladen mens ovnen varmes op.
 • Del dejen i boller og vend dem i fuldkorns rugmel over for et fint, rustik udtryk. Kom dem på et stykke bagepapir. Kom bagepapiret med bollerne i ovnen og bag dem i ca. 12-15 minutter, gerne med dampskud. Hold øje med dem, da ingen ovne bager ens! Køl bollerne af og nyd.

Noter

* FLYDETEST: Når din surdej er klar kan den bestå en flydetest. Tag en kop eller skål og fyld den op med vand. Tag en våd teske og kom en tsk surdej op i vandet. Flyder den er den klar til at blive bagt med. Flyder den ikke, skal den stå lidt endnu.
 
P.S. Du kan hakke dejen ud i aflange stænger og lave dem til flutes! Det er også meget populært og kan også bruges til nytårsaften med bagte hvidløg ovenpå, nøj det er godt! Det slår hvidløgsbrød med flere længder!
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.