Hjemmebagt Rugbrød med Surdej

Hvis rugbrød er en livret, så er det min. Det bedste jeg ved er en lun endeskive med smør og ost. Et nybagt rugbrød, er for mig, noget helt uimodståeligt. Det er virkelig svært, at vente med at skære hul på rugbrødet til det er helt kølet af. Det er i hvert fald aldrig lykkedes mig …

Jeg veksler gerne mellem at bruge øl og vand i rugbrødet.


Har du nogensinde kigget bag på din rugbrødspakke, hjemme i køleskabet? Næsten alt rugbrød solgt i danske supermarker indeholder hvedemel. Jeg har kun fundet to slags der ikke gør, og hvis jeg køber rugbrød, er det dem jeg tyer til. Det perfekte rugbrød for mig, indeholder nemlig ikke hvedemel. Derfor har jeg fået justeret min egen rugbrødsopskrift til, så den virker, hver gang.

Hjemmebagt Rugbrød med Surdej 5

Surdejs Rugbrød

5 fra 4 stemmer
Antal: 1 rugbrød

Ingredienser

Dag 1

  • 500 ml Vand
  • 250 g Rugkerner
  • 100 g Solsikkekerner
  • 100 g Hørfrø
  • 50 g Græskarkerner

Dag 2

  • 330 g Vand eller Øl*
  • 200 g Surdej (Aktiv, se note)
  • 410 g Rugmel (Fuldkorn)
  • 1 spsk Sirup
  • 12 g Mørk Maltmel (brændt)
  • 25 g Salt

Instruktioner

Dag 1

  • Bland 500 ml vand, rugkerner og kerneblandingen sammen i en stor skål med låg og stil på køkkenbordet til næste dag.

Dag 2

  • Cirka 4 timer før, rugbrødsdejen skal røres sammen fodres din rugsurdej, så den er klar til at bage med
  • Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen ud i vandet. Tilsæt kerneblandningen, mel, salt og maltsirup og rør godt sammen. Hvis du har en røremaskine kan du med fordel ælte det sammen i med K-spaden i 6 min. Indtil rugbrødsmassen er hel homogen. Når dejen er rørt godt sammen smøres rugbrødsformene med smør.
  • Fordel dejen i formene og glat overfladen ud (brug evt. en våd ske til at glatte). Læg et fugtigt viskestykke over formene og lad rugbrødet hæve i 4-6 timer. Brødet skal hæve til ca. 80% i formen. Når dejen er klar til bagning vil der være 4-6 huller i overfladen, på størrelse med et knappehulshovede.
  • Bag rugbrødene i ca. 1 time og 45 minutter ved 180 grader over/undevarme. Tjek evt. temperaturen efter halvanden time. Rugbrød skal have en kernetemperatur på 99 grader. Afkøles helt på en rist inden de skæres ud.
  • Rugbrødene er fryseegnet, men vil smuldre lidt efter optøning. Den bedste måde at fryse rugbrød på; Skær i skiver og lav små poser med skiveskåret rugbrød. Tø dem evt. på en brødrist lige før, du skal spise dem.

Noter

Jeg veksler mellem rugsurdej og hvedesurdej. Rugsurdej giver et mere surt og bittert rugbrød, mens hvedesurdej giver en mere afrundet smag.
*Jeg veksler gerne mellem vand og øl i dejen
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.
Abonner
Giv besked om
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.