Speltboller med surdej
Bløde speltboller med sprød skrope, hævet på surdej, med et godt lag tandsmør og en spand kaffe, så er dagen reddet. Bollerne er nemme at bage, og så holder de sig gode og bløde i et par dage efter bagning. Disse boller er gode til madpakken eller eftermiddagshyggen.
Speltmel har meget højt gluten indhold, men den er lidt mere slap end hos hvedemel. Det betyder at man skal passe på med at ælte sit speltbrød for meget, ellers bliver dejen bare blød og ender med at klaske sammen. Det er derfor også sværere at få store flotte lufthuller med spelt.


Jeg æltet brødet i hånden, i ca 5-7 minutter, indtil den slap bordpladen, og havde samlet sig
Reklamelinks er markeret med*

Bløde Surdejs Speltboller
Antal: 10 Boller
Ingredienser
- 350 + 25 g Vand
- 125 g Surdej (Aktiv)
- 350 g Speltmel (Sigtet)
- 150 g Ølandshvedemel (Sigtet)
- 12 g Salt
Instruktioner
- Kom 350 g vand, surdejen og melet i en skål og rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad dejen stå tildækket i mindst 1 time. Det giver melet mulighed for, at absorbere vandet. Kom de sidste 25 g vand og salt i melblandingen og rør det sammen til dejen er blandet godt.
- Hvis du vil folde dejen skal den foldes nu. Fold så dejen igen efter 30 minutter. Herefter skal dejen foldes yderligere 2 gange med 1 times mellemrum. Dejen bliver foldet i alt 4 gange. Herefter kommes den i køleskabet natten over.
- Hvis du ælter den, skal du ælte dejen til den lige slipper skålen. Pas på du ikke over-ælter dejen. Kom den i en skål, og lad den hæve natten over på køl.
Dag 2
- Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme med et bagestål/sten i. Lad ovnen og bagestålet varme op i en lille times tid. Vend dejen ud på bordpladen* og skær dejen i 10-12 stykker, der kommes på et stykke bagepapir. Drys med lidt mel på toppen. Bag surdejsbollerne ved 250 grader over og undervarme i 8-10 minutter og skru herefter ned til 230 grader og bag bollerne til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.
Noter
Drys evt. bordpladen med kerner/havregryn/hvede- eller rugflager. Det giver en dejlig smag!
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.

