Surdejsbrød med øl

Dette surdejsbrød blev lavet med en god mørk ale, og efterfølgende bagt i en støbejernsgryde. Det gjorde at brødet fik en superintens smag, hvor man virkelig kunne fornemme den humlene smag af øllen som lænte sig fint op af surdejens karakteriske skønne smag. Brødet blev bagt i en støbejernsgryde, som gjorde at smagen i skorpen virkelig blev intensiteret, og fordi jeg samtidig bagte til det havde en mørk afbagning, fik den en dejlig brændt smag som passer rigtig godt til dette brød.

Surdejsbrød med øl 2

Surdejsbrød med Øl

5 fra 1 stemme
Antal: 1 brød

Ingredienser

 • 450 g Mørk Ale (Jylebryg eller en klassisk håndbajer)
 • 150 g Surdej (Aktiv)
 • 50 g Vand
 • 500 g Hvedemel
 • 200 g Hvedemel (Fuldkorn)
 • 15 g Salt

Køkkenudstyr

 • Støbejernsgryde

Instruktioner

 • Start med at måle øllet af i en skål, og kom surdejen heri. Bland og opløs surdejen i heri . Herefter vejer du melet af og blander det sammen med øllen og surdejen, til der ikke er mere tørt mel. Dejen vil være tung og kompakt, men det er helt i orden. Lad blandingen hvile i 40-60 minutter.
 • Efter dejen har hvilet måler du 50 g vand og de 15 g salt af, og masserer det ind i dejen. Herefter folder du dejen, og lægger det over i en ny ren skål. Lad dejen hæve 20-30 minutter ved stuetemperatur. Fold dejen igen, og lad den hæve yderligere 30 minutter, hvorefter du folder dejen igen. Lad dejen i fire til seks timer, hvor du folder den en gang hver time.
 • Når dejen har hævet i fire – seks timer, vendes den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal nu for-formes. Brug en dejdeler eller bordskraber til at forme dejen i en rund cirkel. Lad dejen hvile i 30 minutter, hvorefter du former dejen igen, og kommer den i en hævekurv. Jeg lægger et hør sidestykke i min hævekurv, der er drysset med en smule rismel – så hænger dejen ikke fast. Lad dejen slappe af i 1,5 time, og sæt den til at koldhæve i køleskabet natten over.

Dag 2:

 • Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn med en støbejernsgryde i, og lad det varme op indtil ovnen er klar eller ca 30-45 minutter. Vend dejen ud på et stykke bagepapir, og fjern sidestykket, og drys med mel eller snit brødet, hvis du vil det. Tag den varme gryde ud af ovnen og kom brødet ned i gryden, læg låget på igen og bag brødet i 20 minutter.  Skru ovnen ned på 230 og tag låget af, og bag brødet yderligere 20 minutter. Tjek om brødet er færdigt ved at tage kernetemperaturen, hvis det er over 98 grader er det færdigt, eller bank på bunden – hvis det lyder hult er det færdigt. Lad brødet køle af inden du skærer i det og nyd med et solidt lag tandsmør, det fortjener det!
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.