Får du brugt dine mange surdejsrester til noget fornuftigt? Eller mangler du inspiration?  Det er så ærgerligt at smide kasseret surdej ned i afløbet, især når du stadig kan bruge den! Jeg samler mine kasserede dele sammen og fryser dem ned, og når jeg har samlet en fin mængde sammen laver jeg ofte kiks eller knækbrød med dem. Men der ryger også altid en sjat ned i en pandekagedej eller en vaffeldej. Det er så lækkert og giver en dejlig sprødhed og massere af knas.

Jeg  har allerede lidt forskellige opskrifter herinde med rester, men jeg har samlet dem alle nederst i dette indlæg.

Min absolutte ynglingsopskrift med surdejrester kommer nemlig her! Det er en sund og grov kernekiks som, hvis du spørger mig, har den perfekte balance mellem sødme, syre og salt, som alle er vigtige i både bagning og madlavning. Jeg bager dem tit på mit arbejde, hvor de altid, på mystisk vis, forsvinder ganske hurtigt. Den har været lidt tid undervejs, men den er blevet finpudset til den var helt perfekt. 

Surdejsrester 1

Surdejsrester kiks

No ratings yet

Ingredienser

  • 100 gram Solsikkekerner
  • 75 gram Græskarkerner
  • 100 gram Hørfrø
  • 400 gram Vand (Kogende)
  • 220 gram Surdejsrester
  • 400 gram Rugmel (Fuldkorn)
  • 300 gram Smør
  • 12 gram Salt ((mere til at drysse over))

Instruktioner

  • Udblød kernerne i en lille times tid. (Du kan bruge de kerner du lige har ved hånden, det kommer sig ikke så nøje.) Når kernerne har suget det meste af væsken til sig, blander du dejen.
  • Bland det hele godt sammen, evt. i en røremaskine, der må ikke være synlige smørklumper tilbage i dejen. Pak dejen ind i film, eller en tildækket skål, og kom den i køleskabet i en times tid til den er gennem kold. Det går at dejen er mere håndterbar. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og skær dem ud til ønsket størrelse, drys med salt og bag dem i 25-30 min, hold øje med dem da alle ovne bager forskelligt. Roter pladerne halvvejs så pladerne bliver jævnt afbagt.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @rebekkabrokman på instagram.
Surdejsrester 2

Andre opskrifter

Når jeg laver tærte, er det altid med de resterende grøntsager fra køleskabsskuffen. Jeg samler mine saltetærtedeje med surdej, istedet for vand. På den måde for jeg ikke kun brugt mine grøntsagsrester, men også lidt af min overskudende surdej, og tilgengæld bliver jeg gengældt med en mere smagfuld og sundere tærtebund. Find opskriften her.

Surdejsknækbrød er også altid at finde herhjemme. Det er supersundt, smager så skønt og kan varieres alt efter, hvad man lige har ved hånden. Find opskriften her.

Skønne, søde og sprøde surdejsvafler, som helst skal spises direkte fra vaffeljernet, sammen med familie og venner. Det må da være indbegrebet af hygge. Du sagtens kan lave dem til en brunch, en dessert eller bare som en sprød overraskelse på en kold og grå dag. Find opskriften her.

Man kan altså sagtens bage en rigtig god bolle, selvom dejen ikke har æltet i flere minutter, eller har koldhævet hele natten over. Surdejsbrød er noget helt særligt, hvis du spørger mig. Men! Tiden og planlægningen holder ikke altid. Men det er nemt at få mere smag i gærboller ved et komme surdejsrester i. Find opskriften her.

Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse. Ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.