Cirka 4 timer før, rugbrødsdejen skal røres sammen fodres din rugsurdej, så den er klar til at bage med
Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen ud i vandet. Tilsæt kerneblandningen, mel, salt og maltsirup og rør godt sammen. Hvis du har en røremaskine kan du med fordel ælte det sammen i med K-spaden i 6 min. Indtil rugbrødsmassen er hel homogen. Når dejen er rørt godt sammen smøres rugbrødsformene med smør.
Fordel dejen i formene og glat overfladen ud (brug evt. en våd ske til at glatte). Læg et fugtigt viskestykke over formene og lad rugbrødet hæve i 4-6 timer. Brødet skal hæve til ca. 80% i formen. Når dejen er klar til bagning vil der være 4-6 huller i overfladen, på størrelse med et knappehulshovede.
Bag rugbrødene i ca. 1 time og 45 minutter ved 180 grader over/undevarme. Tjek evt. temperaturen efter halvanden time. Rugbrød skal have en kernetemperatur på 99 grader. Afkøles helt på en rist inden de skæres ud.
Rugbrødene er fryseegnet, men vil smuldre lidt efter optøning. Den bedste måde at fryse rugbrød på; Skær i skiver og lav små poser med skiveskåret rugbrød. Tø dem evt. på en brødrist lige før, du skal spise dem.